Etusivu » Blogi » Roskapihtien kanssa Ratinan suvannossa

Roskapihtien kanssa Ratinan suvannossa

Keräysalue oli viikonlopun tapahtuma-aluetta paljon laajempi, Rantaperkiöstä Pyynikille.

Tampereen Vihuri järjesti sunnuntaina 21.8.2022 roskienkeräystempauksen Pyhäjärvellä. Blockfest oli päättynyt edellisenä iltana, ja tapahtuman järjestäjät olivat sopineet Vihurin kanssa ylimääräisestä rantavesien putsaamisesta tiettyä summaa vastaan. Tampereen kaupunki järjesti kerääjille roskapihtejä ja täyttyneiden jätesäkkien kuljetuksen rannoilta.

Tuulta oli ennustettu virkistävät 6 m/s, mutta se vaikutti melontaan vasta lopuksi paluumatkalla. Sää oli puolipilvinen ja lämmin, eli mitä parhain kesäiselle melonnalle vähän toisenlaisissa merkeissä.

Rannat olivat enimmäkseen hyvin siistissä kunnossa lukuunottamatta niitä alueita, joissa roskaa oli paljon. Suurimmat roskaesiintymät löytyivät Ratinan suvannosta, mutta roskaa oli vuosien saatossa kertynyt paljon myös Hatanpään pohjoisrannalle, mikä siivottiin nyt samalla.

Yhteensä vedestä nostettiin roskaa kahdeksan isoa jätesäkillistä. Tämän lisäksi kierrätettiin merkittävä määrä pantillisia pulloja ja tölkkejä.

Lähtö Rantaperkiöstä klo 11:45. Vesillä oli 16 kajakkia, joista yksi oli kaksikko ja yksi oli kolmikko. Sen lisäksi laivastoon kuului kaksi soutuvenettä, jotka lähtivät keräysalueen vastakkaisesta päädystä Pyynikiltä ja Tahmelasta. Kuva: Hanna Keski-Nisula

Aamulehden toimittaja kävi kuvaajan kanssa haastattelemassa kerääjiä, mutta tapaamispaikka sattui olemaan sellaisessa kohdassa Ratinan suvantoa, joka oli käytännössä roskaton. Haastattelun jälkeen löytyi päivän suurin saalis Laukontorin kupeesta, ja tieto tästä saatiin myös lehteen.

Suurin osa kelluvista roskista oli pulloja, tölkkejä ja nuuskapurkkeja, mutta paljon oli myös pahvisia ja muovisia kertakäyttöastioita sekä yllättävän paljon meikkikyniä. Ja sekalaista roinaa. Ruiskuja/piikkejä oli muutama. Oudoimpia löytöjä olivat tikapuut (jotka palautettiin rannalle) ja täyskumiset rinnat.

Rantaperkiöstä löytyi talkoolaisten iloksi pop up -kesäkahvila.

Lopuksi melottiin vielä Vuolteensillan (eli “Koskikeskuksen sillan”) alta Kehräsaaren viereen, sillä koskessa ei ollut mainittavaa virtausta, ja suurin osa ei ollut koskaan aikaisemmin käynyt siellä meloen. Aivan patoportin luokse ei sentään menty, vaan sinne jäi vielä joitakin roskia pyörimään.

Kuten Aamulehdellekin kerrottiin, tästä tapahtumasta ei ole tarkoitus muodostaa perinnettä, vaan tavoitteena on saada roskien heittäminen veteen loppumaan. Siitä huolimatta, jos tarvetta ilmenee ja löydetään sopiva ajankohta, Vihurista voi hyvinkin löytyä seikkailunhaluisia roskien noukkijoita toisenkin kerran.

Nyt kun uittotunneli on ollut suljettuna kesän 2022 ajan, tämä oli monelle harvinainen mahdollisuus päästä tälle puolelle Tammerkoskea.

Vihurin kuva-arkistossa on lisää kuvia tästä tapahtumasta

Tyytyväiset roskamelojat ryhmäkuvassa klo 15:45. Soutajat olivat tässä vaiheessa taas järven toisella puolella.

Liiton tiedotteita

Kalenterissa seuraavaksi

Katso säännölliset tapahtumat ja kalenterin kuukausinäkymä Kalenteri-sivulla.