Etusivu » Seura » Mångsidig paddlingsklubb Tampereen Vihuri rf

Mångsidig paddlingsklubb Tampereen Vihuri rf

Tampereen Vihuri rf är en av Finlands mångsidigaste paddlingsklubbar, där man utövar nästan alla paddlingsgrenar, såsom paddling på insjöar, flodleder och till havs, tävlings- och maratonpaddling, forspaddling, forsslalom och kanotpolo. Dessutom har Vihuri ordnat anpassad paddling i åtta år för medlemmarna i Pirkanmaa neuroförening, och för personer med särskilda rehabiliteringsbehov.

Verksamheten sträcker sig från 8-aåringar till seniorer, på många färdighetsnivåer och med olika intensitet året runt. För närvarande har klubben cirka 500 medlemmar med en jämn könsfördelning (50% – 50%).

Vihuri har tävlingspaddlare i alla åldersklasser under 18 år, vuxenklasser och Special Olympics -tävlingar. Vihuris Netta Malinen paddlar på internationell toppnivå med sikte på Olympiska sommarspelen 2024.

Paddlingsklubben, som fyller 80 år om några år, har haft en paddlingsbas i Rauhaniemi vid Näsijärvis strand (bredvid Vene-71 förening) sedan 1950-talet. Nu håller faciliteterna på att utökas, och förhoppningsvis blir den nya tillbyggnaden färdig nästa sommar. Vihuri har också verksamhet i Kaukajärvi, där juniorer och tävlingspaddlare tränar. Bara en timmes paddling från basen vid Näsijärvi ligger Vihuris egen ö med bastu.

Paddlingsklubbens verksamhet expanderar också till Lempäälä. Tillsammans med Lempäälä stad och lokala fiskeföreningar har man gjort upp planer för en kajakslalombana vid Herralankoski. Målet är att starta regelbunden ungdoms- och forspaddlingsverksamhet i Lempäälä redan under detta år.

Man kan delta i Vihuris verksamhet genom paddlingsskolor för barn och ungdomar och Meloja 1 -grundkurser för vuxna. Att börja paddla passar för alla åldrar! Om man redan har paddlat tidigare, kan man också visa sina paddlingsfärdigheter och kunskaper genom ett prov.

På Vihuri är säkra rutiner grunden för all paddling. Alla använder lämpliga flytvästar  och man respekterar det kalla vattnet, även om soliga och varma dagar i maj redan lockar ut till det kalla Näsijärvi.

På sommaren anordnas veckovisa paddlingsturer och träningar för alla medlemmar i klubben. Medlemmarna kan använda föreningens utrustning eller förvara sin egen kajak i paddlingsbasen. Utflykter ordnas både i närområdet och längre bort, även till Norges kust.

Ett hinder för närutflykter har de senaste åren varit att flottningstunneln under Pispala ås varit stängd för trafik under byggandet av Näsisaari. När förbindelsen öppnas igen, kan man paddla från Vihuris bas även till Pyhäjärvi och ända till Tavastehus – så länge man först transporterar sin kajak genom flottningstunneln.

Man kan paddla även på vintern: antingen under veckoslutets simhallstider i Tampereen uintikeskus (Tammerfors simcenter) i Kaleva, eller genom torrträning på Varalan urheiluopistos (idrottsinstituts) ergometrar. Juniorerna upprätthåller sin paddlingskondition på vintern genom skidåkning i Kauppi skog, och klubben har också gymtider för sina medlemmar. Paddlare på internationell nivå tränar en del av året på utomlands.

Välkommen att bekanta dig med Vihuris verksamhet antingen vid vår bas i Rauhaniemi eller vid våra entusiastiska juniorträningar i Kaukajärvi.

Liiton tiedotteita

Kalenterissa seuraavaksi

Katso säännölliset tapahtumat ja kalenterin kuukausinäkymä Kalenteri-sivulla.