Etusivu » Retkimelonta » Retkikalenteri 2024

Retkikalenteri 2024

 • Ilmoittaudu retkelle vain, mikäli sitoudut osallistumaan retkelle. Turhat ilmoittautumiset kuormittavat retkenohjaajia. Kaikki retkenohjaajamme ovat vapaaehtoisia seuran jäseniä, eivät työntekijöitä.
 • Jos haluaisit mukaan retkelle, jonka kaikki paikat ovat jo täynnä, voit ilmoittautua varasijalle lähettämällä sähköpostia osoitteeseen retkijaos@vihuri.info
 • Retkien kuvauksissa käytetty luokitus helppo-keskivaikea-vaativa esitellään tarkemmin omalla sivullaan.
 • Retket on merkitty myös Vihurin kalenteriin, jossa on retkien lisäksi muitakin Vihurin tapahtumia.
 • Retkille ilmoittautumisia otetaan vastaan vain kuluvan vuoden jäsenmaksun maksaneilta Vihurin jäseniltä. Jos haluaa käyttää retkellä seuran kalustoa, myös kalustonkäyttömaksun on oltava maksettuna.
 • Retkenvetäjien nimiä on tällä sivulla eri muodoissa: koko nimi, pelkkä etunimi, nimikirjaimet tai “anonyymi”. Kaikkien koko nimet luetellaan jäsenistölle 23.4. lähetetyssä tiedotteessa. Retken vetäjän nimeä voi tiedustella myös retkijaokselta.
 • Retki-ideoita voi esittää retkijaokselle myös kauden aikana.

Huhtikuu

Su 28.4. Haukkajoen koskiretki

Helpohko joki-/koskiretki Pirkanmaan parhaissa maisemissa. Lastaus Vihurin vajalla 8:30 (takaisin vajalle n. 18:00). Vesille mennään Heinälahdelta (Helvetinjärven kansallispuiston kupeesta). Matkalla on mukavia maisemia, majavan pesiä, virtaavaa vettä sekä muutama helpohko koskipätkä. Karhukoski on hieman haastavampi, mutta sen voi halutessaan jättää helposti laskematta. Karhukosken laavulla on mahdollisuus grillata makkaraa (tai laskea/surffata koskessa jos ei ole nälkä). Lopetetaan Kuusijärvelle. Matkan pituus n.11 km.

Retken vetäjä: Janne Vehmas

Ilmoittautuminen ja tiedustelut: koskijaos@vihuri.info (22.4. mennessä) TAI suomisport https://www.suomisport.fi/events/b865468f-bc20-4c53-bc1a-2b9b127d6e83

Retken vaativuustaso: helppo (keskivaikea), ennakkovaatimuksena koskikurssi/KK-I (tai vastaavat tiedot ja taidot).

(HUOM: vesitilanteesta tms. johtuen pvm. voi vielä muuttua)

Toukokuu

To 9.5.- Su 12.5. Melatorstain meriseikkailu Porvoon saaristossa

Jos ja kun sää suosii lähdetään liikkeelle Tirmon satamasta, poiketaan katsomassa Muumitalon esikuvaa Pellingissä, aistitaan ohilipuen Klovharun tunnelmaa ja ihastellaan vesiltä Söderskärin majakkaa. Ehkä ihastellaan myös Pirttisaaren luontoa ja telttaillaan mukavissa saarissa. Saunojakin alueelta löytyy, tavoite löytää yksi lämpimänä (tästä mahdollisesti pieniä kuluja). Jos sää ei suosi tai matkalta löytyy muita kiinnostavia kohteita, muutetaan suunnitelmaa sen mukaan.

Retkiluokitus: Vaativa

Rauhalliset aamut, leppoisat lounastauot, mutta kun melotaan niin melotaan. Retkivauhti noin 6km/h, pystyttävä kuitenkin ylläpitämään 7km/h vauhtia ja jaksettava meloa vastatuulessa. Myös aallokkomelontakokemus välttämätöntä. Päivämatkat noin 30 km. Osallistujalla tulee olla niin paljon melontakokemusta, että pystyy arvioimaan aiemman kokemuksensa perusteella, onko oma melontakunto tällaisiin matkoihin riittävä näin kauden alussa. Vaatimuksena myös varma ja harjoiteltu paripelastustaito sekä kylmän meriveden vuoksi kuivapuku (tai melonta-anorakki ja varma kajakkipyörähdys).

Ryhmän koko: 6 osallistujaa + vetäjät

Retken toteutumisen edellytyksenä on riittävä määrä osallistujien kattotelineellisiä autoja tai innokas trailerin vetäjä autoineen.

Retkipaikat ovat täynnä. Varasijalle voi ilmoittautua sähköpostilla retkijaos@vihuri.info.
Jos sinulle tulee jokin este, teethän peruutuksen pikimmiten. Ilmoittautumisajan päättymiseen asti peruminen Suomisportissa, tämän jälkeen suoraan retken vetäjille JA retkijaos@vihuri.info.

Retken vetäjät: JM ja MV

La 25.5. Ohjaajien virkistäymisretki

Retki on tarkoitettu kaikille, jotka toimivat apu- tai vastuuohjaajina Vihurissa. Kokoontuminen klo 10 vajalla, josta melomme Haukisaareen. Lounaaksi on tarjolla pitsaa, salaattia ja virvokkeita. Saaressa saunomme ja rentoudumme. Takaisin vajalle melomme klo 15-17 välillä.

Saunalle on mahdollista tulla myös soutuveneellä, eli paikan päälle ei tarvitse meloa.

Retken pääpaino on ohjaajien vapaassa yhdessäolossa. Haukisaaren sauna on varattu vain osallistujien käyttöön klo 13-15, mutta luonnollisesti saaressa saattaa olla myös muita Vihurilaisia.

Ilmoittautuminen 22.5. mennessä, mutta mieluummin aikaisemmin: https://www.suomisport.fi/events/7223d1f4-8550-4623-98f3-9d60f7dde1dc

Lisätiedot: retkijaos@vihuri.info

Kesäkuu

Ke 5.6. Puljausilta

Inhottaako pyörähdyksen treenaaminen tummissa vesissä? Haluatko saada pyörähdyksen hyvin haltuun ennen kauden alkua? Tule puljailemaan Vihurin omatoimiseen puljausiltaan!

Harjoitellaan kajakkipyörähdyksia, skullausta ja pelastustaitoja (Hand of God, skooppaus) kauden alussa. Varsinaista opetusta on tarjolla halukkaille (erityisesti pelastautumistaidot), mutta lähtökohtana on pareittain harjoittelu omatoimisesti ja ilman sen kummempaa ohjelmaa.

Tapahtuma on tarkoitettu täysi-ikäisille retkimelojille, joilla on vähintään pyörähdyksen alkeet hallussa eli olet saanut pyörähdyksen onnistumaan esim. hallissa tavalla tai toisella (melakelluke ok!) tai olet pyörähdellyt muinoin luonnonvesissä, mutta taito on hieman hakusessa.

Harjoittelupaikkana on Viialan Arajärvi, jossa on suht kirkasta vettä. Rannalla on puusauna (lämmitetään itse), joten välillä pääsee lämmittelemään. Vesi on vielä tosi kylmää, joten varaudu kuivapuvulla. Jos sulla ei ole omaa, niin kysy joltain lainaan tai vuokraa vaikka Hiking travelista. Myös neopreenipipo tms. on hyvä olla.

Pakataan autot ja/tai traileri vajalla klo 15.30 alkaen. Paluu takaisin vajalla on klo 21 mennessä.

Tapahtumaan otetaan 8 melojaa + ohjaajat

Ilmoittautumislinkki: https://www.suomisport.fi/events/e92248cc-a54e-4187-8876-f463b9ffa222

Pe 14.6. Haukisaaren saunamelonta Suomi meloo ja soutaa -viikolla

Iltamelonta seuran saunalle Haukisaareen. Tavataan vajalla klo 17 ja pakataan kajakit retkivarustukseen. Retkelle mukaan riittävästi ruokaa ja juomaa. Huomioithan mahdollisen metsäpalovaroituksen evästystä miettiessäsi. Tarvitset mukaan uima-asun, pyyhkeen sekä tietenkin vaihtovaatetusta vesitiiviisti pakattuna. Perillä Haukisaaressa lämmitetään sauna ja nautitaan kauniista kesäillasta sekä hyvistä eväistä. Paluu vajalle viimeistään klo 22. Pyritään melomaan suoraan vajalta Haukisaareen, mutta tarvittaessa voidaan pitää lyhyt maatauko Tapatorassa. Melontamatkan pituus: 16 km (n. 8 km suuntaansa)

Retken vaativuustaso: Tuulen suunnasta ja nopeudesta riippuen retken taso helppo/keskivaikea

Retkenvetäjä: Minna Kantsila

Ei ennakkoilmoittautumista. Säävaraus

La 15.6. – su 16.6. Koskikurssi KK-I

Koskimelonnan peruskurssi ensikertalaisille. Kurssi käy myös muistinvirkistykseksi niille, jotka eivät ole vähään aikaan käyneet koskessa. Kurssi alkaa lauantaina 13:00 vajalla. Käydään läpi koskimelonnan teoriaa, turva-asioita ja varusteita. Tämän jälkeen valitaan kalusto sunnuntaita varten. Lopuksi otetaan tuntumaan koskareihin vajarannassa. Sunnuntaina kokoonnutaan 9:00 vajalla, pakataan kalusto ja lähdetään ajeleemaan Ruovedelle. Muroleessa harjoitellaan edellisenä päivänä opittuja asioita. Kaksi settiä, joiden välissä pidetään ruokatauko (mahdollisuus käyttää läheisen kanavagrillin palveluita). Paluu vajalle n. 18:00.

Retken vetäjä: Janne Vehmas

Vaativuustaso: helppo

Kalusto: koskarit, kuiva- tai märkäpuku hyvä (mutta kuoritakki plus urheilukerrastot toimii myös), lämpöiset tauko- ja vaihtovaatteet

Ilmoittautuminen ja tiedustelut: suomisport https://www.suomisport.fi/events/c7e0fd5e-b167-4344-ad8d-e85e3925d859 / koskijaos@vihuri.info (10.6. mennessä)

Su 23.6. – ma 24.6. Tosi helppo yöretki Tapatoraan

Todella helppo yöretki Tapatoraan. Kajakkien valinta vajalla su 23.6.2024. klo 20.30 alkaen. Pakkaamme yhdessä tavarat kajakkeihin. Lähdemme melomaan vajan rannasta kohti Tapatoraa. Matkaa on 2,5 km. Perillä syömme iltapalaa ja katsomme kaikille turvallisen nukkumapaikan. Arvioitu nukkumaanmenoaika on klo 23.30. Seuraavana aamuna syömme ja pakkaamme tavaramme klo 8.30–10.00 välillä. Tämän jälkeen melomme tuttuun vajarantaan. Loppupiirissä kertaamme retken opit. 

Retken tavoitteena on tutustua Vihurilaisiin ja oppia melontaretkeilyn alkeita.

Retken kokonaispituus: 5 km  

Retken vaatimustaso: Tosi helppo. Sopii kaikille Meloja 1 -kurssin suorittaneille. Retkelle otetaan 16 osallistujaa.

Retken vetäjät: Altti ja Petri

Kelirajoitus: Retki järjestetään, kun tuuli on 4 m/s tai alle. Jos tuulee etelästä, voidaan retki järjestää kovallakin tuulella.

Ilmoittautuminen Suomisportin kautta 5.6. klo 9.00 alkaen: https://www.suomisport.fi/events/834a5366-6b67-4242-9574-1eebe7d779e7

to 27.6. – su 30.6. Bengtskär–Örö

Melotaan Saaristomerellä. Lähdetään vesille Kasnäsistä torstaina ja sään salliessa käydään Bengtskärin majakalla ja Örön linnakesaarella. Pisin ylitys Bengtskärin majakalle on n. 10 km ja päivämatkat maks. 35 km. Lähdetään vajalta aamulla, tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin. Alla mainittu 30 km:n lenkki ja pelastautumisharjoittelu on mahdollista suorittaa ohjatusti 2.6.

Osallistujille tulee retkestä kuluja ainakin maihinnoususta Bengtskärille 10 € ja leiriytymisestä Örön saarella 5 €.

Retkiluokitus: Vaativa

Osallistujan tulee:

 • pystyä ylläpitämään n. 7 km/h matkavauhtia ja melonnan on oltava tehokasta myös vastatuulessa. Emme kuitenkaan aio meloa ainakaan jatkuvasti tätä vauhtia varsinkaan vastatuuleen. Tarkoitus on varmistaa, että osallistujilla riittää melontamarginaalia olosuhteiden niin vaatiessa.
 • hallita kajakki myös sellaisessa aallokossa, joka muodostuu Näsijärvelle 8 m/s pohjoistuulella.
 • kyetä paripelastautumiseen edellisessä kohdassa mainituissa olosuhteissa sekä uimarina että auttajana.
 • meloa ainakin yksi vähintään 30 km:n päivämatka ennen retkeä tämän vuoden puolella.
 • harjoitella pelastautumista ennen retkeä tämän vuoden puolella.

Jos epäröit, riittävätkö taitosi retkelle osallistumiseen, ota yhteyttä vetäjiin.

Ryhmän koko: 8 osallistujaa + vetäjät

Retkipaikat ovat täynnä. Varasijalle voi ilmoittautua sähköpostilla retkijaos@vihuri.info.

Retken vetäjät: SK ja VM

Heinäkuu

Ke 3.7. Matalimman kynnyksen iltaretki (kajakki tai SUP-lauta)

Todella helppo noin 10 km:n hidasvauhtinen iltaretki jollakin Tampereen lähijärvellä.

Retkellä opetetaan tarvittaessa alusta alkaen asioita: välineiden ja kajakin valinta, kevyt pakkaaminen, trailerin lastaaminen ja kajakkien kuljetus, vesille meno, ryhmässä melomisen alkeet jne. Tämä sopii juuri Meloja 1 -peruskurssin käyneelle ja tietty myös kokeneemmatkin ovat tervetulleita.

Huom! Voit osallistua myös SUP-laudalla, jos olet kohtuullisen hyvä SUPpailija ja pystyt kajakkien leppoisassa vauhdissa.

Henkilökohtainen minimivarustus: kajakki, mela, aukkopeite (olosuhteiden vaatiessa), melontaliivit, vaatetus sään mukaan, varavaatteet vesitiiviisti pakattuna, juomista, pientä evästä lyhyen tauon aikana syötäväksi. Ryhmäkohtaiset varusteet kootaan vajalla yhdessä

 • ajankohta: 3.7. klo 17:00 – n. 22:00. Tule vajalle jo ennen viittä, jos mahdollista.
 • retkiluokitus: (tosi)helppo
 • ryhmän koko: max 20

Retken vetäjät: Ville Mantere ja Harri Tamminen

Mahdolliset kyselyt vetäjille tai kurssit@vihuri.info

Ilmoittautuminen Suomisportin kautta: https://www.suomisport.fi/events/9372c5a8-f403-450a-bbcd-37bd4d8fc656

La 6.7. – su 7.7. Koskikurssi KK-I viluisille

Sama sisältö kuin kesäkuun kurssillakin. Kosken virtaus on heinäkuussa vähän pienempi ja ilma lämpöisempi.

Kurssin vetäjä: Janne Vehmas

Vaativuustaso: helppo

Kalusto: koskarit, kuiva- tai märkäpuku hyvä (mutta kuoritakki plus urheilukerrastot toimii myös), lämpöiset tauko- ja vaihtovaatteet.

Ilmoittautuminen ja tiedustelut: koskijaos@vihuri.info (1.7. mennessä) TAI suomisport https://www.suomisport.fi/events/543f35d6-50d0-4b2e-a6de-7fa53b0f27ee

Su 28.7. Viikinsaaren ympäriuinnin turvamelonta (kajakki tai SUP-lauta)

Tule sinäkin viettämään mukava ja leppoisa päivä meloen kauniilla Pyhäjärvellä.

TaTU Tampere järjestää 85. kerran Viikinsaaren ympäriuinnin sunnuntaina 28.7.2024. Kyseessä on klassikko, Suomen vanhin avovesiuintikilpailu, jossa on kilpaillaan 2,1km matkalla Viikinsaaren ympäri. https://www.facebook.com/viikinsaarenympariuinti/?locale=fi_FI

Vihuri tukee kilpailua asettamalla turvamelojat noin sadan uimarin suojaksi. Turvamelojilta ei vaadita erityisosaamista. Riittää, kun pärjää kyseisissä olosuhteissa ja jaksaa meloa 10 km leppoisaa vauhtia päivän aikana. Tämä siis sopii mainiosti jopa tämän vuoden peruskurssin käyneille.

Vihurin melonta- ja SUP -kalusto on käytettävissä. Kalusto kuskataan trailerilla Pyhäjärvelle.

Aikataulu:

9.00 kokoontuminen vajalla
9.00–9.45 kajakkien pakkaaminen traileriin
9.45–10.15 siirtyminen Pyynikinrantaan 
10.15.–11.00 vesille Pyynikillä 
11.00–11.45 kimppamelonta Viikinsaareen (2,3 km)
11.45–13.00 rentoutumista, evästelyä ja turvallisuuspalaveri saaressa
13.15 kilpailu alkaa 

Turvamelojien tehtävänä on meloa uimareiden vierellä ja suojata heitä muulta vesiliikenteeltä sekä valvoa uimareiden jaksamista ja tarvittaessa ohjata väsynyt uimari rantaan. Tarkemmat ohjeet annetaan turvapalaverissa.

Kilpailun päätyttyä TaTU Tampere tarjoaa turvamelojille perinteisesti grillimakkaraa, pullaa, kahvia tms. purtavaa sekä mahdollisuuden saunomiseen Viikinsaaressa. Lisäksi turvamelojat saavat saunalippuja Rauhaniemen kansankylpylään. 

Rentoutumisen jälkeen melomme yhdessä takaisin Pyynikinrantaan ja palaamme Rauhaniemeen.

Ilmoittautuminen tähän hienoon tapahtumaan Suomisportissa: https://www.suomisport.fi/events/b19d12f9-49f5-4303-9c58-86df2c09f1a2

Mahdolliset kyselyt: kurssit@vihuri.info tai  Ville Mantere (0407424269).

Ke 31.7. – su 4.8. Etelä-Konneveden kansallispuisto

Melonta- ja patikointiretki Etelä-Konneveden kansallispuiston kirkkaisiin vesistöihin. Lähtö keskiviikkona 31.7. aamupäivällä vajalta ja paluu sunnuntaina 4.8. iltapäivällä. Yhtenä yönä mahdollisuus mökkimajoitukseen ja saunaa, jonka kustannukset jaetaan osallistujien kesken. Melonnan ohessa suunnitteilla patikointia Kalajavuorelle. Tarkempi reittisuunnittelu tehdään lähempänä retkeä.

Päivittäiset melontamatkat ova korkeintaan 25 km. Retken luokitus on keskivaikea lähinnä keston ja useamman päivän melonnan takia.

Ilmoittautuminen retkelle aukeaa 2.6. klo 12. Maksimi osallistujamäärä 10.

Ilmoittautumislinkki (toimii 2.6. klo 12 alkaen): https://www.suomisport.fi/events/1e002c6f-0182-47c6-a993-ce879a83ee44

Retken vetäjät: Marko ja Karina

Elokuu

Pe 9.8. – su 11.8. Koskikurssi KK-2

Koskimelonnan jatkokurssi Kymijoella Kotkassa. Lähtö vajalta perjantai-iltapäivästä (yleensä osa lähtee jo 14:00 ja loput 16:00), ja paluu vajalle sunnuntai-iltana. Majoitus Ahvion koululla omakustanteisesti (n. 20 €/yö) tai teltassa Kuovinkalliolla. Sauna ja kokkailumahdollisuus (paitsi ei Kuovinkalliolla). Kurssilla harjoitellaan koskimelonnan perustaitoja ja vähän (ehkä) reskutustakin. Perjantaina aikaisin lähtevät ehtivät käydä Hirvikoskella. Lauantai ollaan Pernoon koskissa ja sunnuntai Ahviolla.

Kurssin vetäjä: Janne Vehmas

Vaativuustaso: helppo/keskivaikea, ennakkovaatimuksena Koskikurssi-I (tai vastaavat tiedot ja taidot).

Kalusto: koskarit, kuiva- tai märkäpuku hyvä (tai kuoritakki plus urheilukerrastot)

Ilmoittautuminen ja tiedustelut: koskijaos@vihuri.info (5.8. mennessä) TAI suomisport https://www.suomisport.fi/events/ee48c064-f619-4e28-ba17-c6a2ab7eedb2

(HUOM: päivämäärä voi vielä muuttua)

Suunnitteilla olevat (aikataulu epävarma)

Lavatanssiretki

Melotaan lavatansseihin. Keskivaikea tai vaikea retki. Paikka ja aika tarkentuu.

Paarlahti

Lähtö ja paluu Kämmenniemen uimarannalta tai kovaa lännestä tulevaa aallokkoa varten valmiiksi katsotulta suojaisemmalta lähtöpaikalta. Melotaan Paarlahden perälle Viitapohjan uimarannalle, jossa kunnon evästauko. Kokonaismatka n. 22–23 km. Matkalla tarpeen mukaan puska-, välipala ja juomatauot.

Ajankohta voisi olla loppukesä esim elokuun alun jokin lauantai.

Osallistumiselle vaatimuksena voisi olla kesän ajalta vähintään kolme joko keskiviikkomelonnoissa tai muutoin koettua min. 10 km melontapäivää.

Lisätietoa tulossa.

Elo- tai syyskuun ohjaajaretki

Vihurin vapaaehtoisten vastuu- ja apuohjaajien retki.

Sivua on päivitetty viimeksi 9.6.2024.

Liiton tiedotteita

Kalenterissa seuraavaksi

Katso säännölliset tapahtumat ja kalenterin kuukausinäkymä Kalenteri-sivulla.