Etusivu » Blogi » Aallokkoharjoittelua Meriturvassa Lohjalla

Aallokkoharjoittelua Meriturvassa Lohjalla

Vaihtelevissa keliolosuhteissa melomisen taito on yksi tärkeimmistä retkimelojien ominaisuuksista. Siksi erilaisissa aallokoissa melomista ja pelastautumista onkin mielekästä harjoitella säännöllisesti jo ennen tositoimiin joutumista. Vihuri tarjosi seuran tapahtumissa ohjaajina toimiville jäsenilleen pelastautumiskoulutusta Lohjan Meriturvassa. Koulutuksen tarkoituksena oli saada kokemusta kajakin hallinnasta aallokossa ja pelastautumista sekä parin kanssa että yksin. 

Koulutuspäivämme 10.3.2024 alkoi kukonlaulun aikaan Vihurin vajalta. Asettelimme retkikajakit trailerin kyytiin ja huolehdimme melontavarusteet takakontteihin. Klo 8.00 starttasimme autot ja suuntasimme 14 kajakin kanssa kohti Lohjaa.

Pienen pysähdyksen jälkeen saavuimme Meriturvaan, jossa ensi töiksemme pesimme kajakit ja valmistauduimme aloitukseen. Osalle osallistujista Meriturvassa käynti oli tuttua ja osa oli ensimmäistä kertaa mukana. Porukasta huokui kova innostus ja jännitys siitä, mitä kohta tulisi tapahtumaan.

Kouluttajana tapahtumassa toimi Jalo-Aatos Alastalo apunaan Aki Halme. Heidän johdatuksella kävimme ensiksi läpi paripelastautumisen teoriaa altaan reunalla. Sitten suuntasimme kuiva- tai märkäpuku päällä altaaseen ja kokeilimme paripelastautumista tyynellä vedellä. Pian aallokko koveni, kun tuuli- ja aaltokone laitettiin käyntiin. Laineilla keikkuessa tuli aivan mieleen Näsijärven tyrskyt.  

Päivän aikana harjoittelimme nousemaan yksin kajakin kyytiin veden varasta ja pelastamaan kajakilla kaatuneen kaverin. Pääsimme pähkäilemään myös ryhmänä esimerkiksi, miten pitää toimia, jos retkikaveri on tajuton tai jostain muusta syystä joutunut kajakin kanssa pulaan.

Lämpimässä vedessä ja valvovien silmäparien alla oli turvallista kokeilla pelastautumista kiperistäkin tilanteista. Opimme, että pelastautumistilanne on aina erilainen. Tärkeää onkin havainnoida ympäristöä ja pohtia, miten kyseisessä tilanteessa pystyisi mahdollisimman helposti pelastamaan kaverin tai itsensä. 

Neljä tuntia altaassa puljattuamme kiteytimme harjoittelun tuomat opit: tosi tilanteessa maltti on valttia ja tiimityö + kommunikointi on ehdotonta. Moni osallistuja sai koulutuksesta paljon varmuutta reskutuksiin ja uskallusta meloa erilaisissa aallokoissa. Pelastautumisharjoittelua kun ei koskaan voi olla liikaa. 

Jälleen kerran pakkasimme kajakit auton kyytiin ja yhteisen ravintolassa nautitun päivällisen kautta suuntasimme takaisin kohti Tamperetta. Vaikka altaassa harjoittelu olikin päivän pääasia, kyllä automatkat ja hyvät keskustelut vihurilaisten kanssa olivat yhtä mieleenpainuvaa antia. Koulutuspäivän aikana pääsimme tutustumaan seuramme jäseniin paremmin ja muodostamaan hyvää seuran yhteishenkeä.

Kun illalla purimme varusteet vajalla, totesimme, että tästä on hyvä jatkaa sunnuntaisin uimahallissa harjoittelua ja suunnata katseet pian alkavaan melontakauteen! 

Aino Malinen

Ville ja tukijoukot nostavat saaliin kannelle.

Liiton tiedotteita

Kalenterissa seuraavaksi

Katso säännölliset tapahtumat ja kalenterin kuukausinäkymä Kalenteri-sivulla.