Etusivu » Blogi » Vihurin esittely Tampereen Navigaatioseuran lehdessä

Vihurin esittely Tampereen Navigaatioseuran lehdessä

Vihurin toimintaa esitellään Tampereen Navigaatioseuran Ruori-kausijulkaisussa 2024 allaolevalla kirjoituksella. Tekstin lähteenä on käytetty eri jaostojen kirjoittamia osuuksia Vihurin toimintakertomuksessa ja tällä sivustolla olevia seuran esittelytekstejä. Jos voit kääntää tekstin jollekin muulle kielelle, laita sähköpostia tiedotus@vihuri.info. Käännöksiä on jo tekeillä englanniksi, ruotsiksi ja ranskaksi.

Monipuolinen melontaseura Tampereen Vihuri ry

Tampereen Vihuri ry on Suomen monipuolisimpia melontaseuroja, jossa harrastetaan melkein kaikkia melonnan lajeja, kuten mm. retkimelontaa sisävesillä, jokireiteillä ja merellä, rata- ja maratonmelontaa, koskimelontaa, koskipujottelua ja kanoottipooloa. Lisäksi Vihuri on järjestänyt soveltavaa melontaa jo kahdeksan vuoden ajan Pirkanmaan Neuroyhdistyksen jäsenille sekä erityiskuntoutujille.

Toimintaa on 8-vuotiaista senioreihin monella taitotasolla ja intensiteetillä ympäri vuoden. Jäseniä on tällä hetkellä noin 500 hyvin tasaisella sukupuolijakaumalla (50%–50%).

Vihurilla on kilpamelojia kaikissa alle 18-vuotiaiden sarjoissa, aikuisten sarjoissa ja Special Olympics -kilpailuissa. Vihurin Netta Malinen meloo kansainvälisellä huipulla tähtäimenään ensi kesän olympialaiset.

Muutaman vuoden kuluttua 80 vuotta täyttävällä melontaseuralla on ollut melontavaja Rauhaniemessä Näsijärven rannalla (Vene-71:n naapurissa) 1950-luvulta lähtien. Nyt tiloja ollaan laajentamassa, ja uutta lisärakennusta päästään toivottavasti rakentamaan tämän vuoden kuluessa. Vihurilla on toimintaa myös Kaukajärvellä, missä juniorit ja kilpamelojat harjoittelevat. Vain tunnin melontamatkan päässä vajalta Niihamanselän perällä on Vihurin oma saari saunoineen.

Melontaseuran toiminta on laajentumassa myös Lempäälän suuntaan. Lempäälän kaupungin ja paikallisten kalastusseurojen kanssa on laadittu suunnitelmat Herralankoskelle rakennettavaa koskipujottelurataa varten. Tarkoituksena on aloittaa säännöllinen nuoriso- ja koskimelontatoiminta Lempäälässä vielä tämän vuoden aikana.

Vihurin toimintaan pääsee mukaan lasten ja nuorten melontakoulujen ja aikuisille järjestettävien Meloja 1 -peruskurssien kautta. Melontaharrastuksen aloittaminen sopii kaiken ikäisille! Jos on jo melonut aiemmin, melontataitonsa ja turvallista melontaa koskevat tietonsa voi osoittaa myös näyttökokeella.

Vihurissa pidetään turvallisia toimintatapoja kaiken melonnan lähtökohtana. Kaikki käyttävät melontaretkillä asianmukaisia liivejä, ja veden kylmyyteen suhtaudutaan kunnioittavasti, vaikka toukokuinen aurinko jo houkuttelee kylmälle Näsijärvelle.

Kesällä järjestetään viikoittaisia melontalenkkejä ja melontaharjoituksia kaikille halukkaille seuran jäsenille. Jäsenet voivat käyttää yhteistä kalustoa tai säilyttää omaa kajakkiansa melontavajalla, mistä sen saa helposti mukaan myös seuran retkille. Retkiä järjestetään niin lähistölle kuin kauemmaskin, jopa Norjan rannikolle saakka.

Yhtenä lähiretkeilyn tulppana on nyt muutaman vuoden ajan ollut Pispalan alittavan uittotunnelin sulkeminen liikenteeltä Näsisaaren rakentamisen ajaksi. Kun yhteys taas avataan reitillä olevien siltojen valmistuttua, pääsee Vihurin vajalta melomaan Pyhäjärvellekin ja vaikka Hämeenlinnaan asti – kunhan kärrää aluksensa ensin harjun läpi.

Talvellakin voi meloa: joko viikonlopun uimahallivuoroilla Tampereen uintikeskuksessa tai kuivaharjoitteluna Varalan urheiluopiston ergomelontalaitteilla. Juniorit ylläpitävät talvella melontakuntoaan hiihtämällä Kaupin laduilla, ja seuralla on myös kuntosalivuoroja jäsentensä käyttöön. Kansainvälisen tason melojat harjoittelevat osan vuodesta ulkomaan leireillä.

Tervetuloa tutustumaan Vihurin toimintaan joko Rauhaniemen vajallemme, innosta puhkuvien junioreittemme treeneihin Kaukajärvelle, tai verkkosivuillemme osoitteessa vihuri.info.

Liiton tiedotteita

Kalenterissa seuraavaksi

Katso säännölliset tapahtumat ja kalenterin kuukausinäkymä Kalenteri-sivulla.